Novosti & Blog

U NOVOM RUHU: Na Aerodromu Varaždin nastavljena opsežna obnova

03.07.2024. |
Aerodrom Varaždin / LDVA


Aerodrom Varaždin (ICAO: LDVA) nalazi se 2 km istočno od grada Varaždina na nadmorskoj visini od 547 stopa. Registriran je za domaći i međunarodni promet s uzletno-sletnom stazom pravca 16/34 duljine 1611 metara, a širine 30 metara. Asfaltirana pista sa stajankom površine približno 3000 m2, hangari, servis za zrakoplove i popratne prostorije u aerodromskoj zgradi, čine Aerodrom Varaždin jednim od najcjelovitijih manjih aerodroma u Hrvatskoj. Od kolovoza prošle godine na aerodromu je otvoren i ugostiteljski objekt TOP GUN  sa čije se terase može uživati u pogledu na avione.

Aerodrom Varaždin najčešće posjećuju državljani Slovenije, Mađarske, Austrije i Njemačke. Atraktivan je zbog blizine Zagreba, Ljubljane i Graza, no sve je više korisnika koji ciljano dolaze u Varaždin, poslovno ili turistički. Česte su posjete poslovnih jetova operatera Avcon Jet s Cessnom 525C Cj4 te Alibrent s Kodiakom 100.

Aerodrom je baza brojnim pilotskim školama, a koriste ga i piloti službenih helikoptera policije, vojske i civilnih službi za spašavanje, kao i privatni korisnici lakih i ultralakih aviona.

Nakon obnove rulnice i stajanke, Aerodrom Varaždin sada se može pohvaliti i obnovljenom aerodromskom zgradom. Obnovljen je krov, sanirane instalacije, a u proteklih nekoliko tjedana uređene su i prostorije u aerodromskoj zgradi koje su spremne za iznajmljivanje pa će u tu svrhu biti objavljen i javni natječaj. Također je uređen i prostor za pilote, reprezentativno mjesto za predah, okrjepu i rješavanje administrativnih obaveza. Mnogima je ova prostorija prvi susret s Varaždinom pa su domaćini radi dobrog prvog dojma ovdje omogućili pristup servisnim informacija te brošurama o varaždinskim znamenitostima i turističkoj ponudi.

Među partnerima i Jung Sky

Jedan od hangara na aerodromu unajmila je i domaća aviokompanija Jung Sky, specijalizirana za privatne charter letove diljem Europe. Riječ je o kompaniji izrazito visokog renomea u svijetu poslovne avijacije, a prepoznavši ekonomski i turistički potencijal te benefite koje ovaj specifični dio avio-industrije može donijeti varaždinskom aerodromu, ali i gradu te županiji, Jung Sky je u Varaždinu registrirao bazu za održavanje i kompleksne servise mlaznih zrakoplova tipa Cessna 525, 525A i 525B. To naravno uključuje i njihovu vlastitu flotu te se upravo zbog toga na pisti aerodroma vrlo često mogu vidjeti neki od njihovih mlažnjaka. 

Planovi za budućnost

Daljnji razvoj aerodroma ide u smjeru unapređenja suradnje s aviokompanijama, školama, privatnim vlasnicima i aeroklubovima te povećanja broja slijetanja mlaznih zrakoplova. Održivost i likvidnost planiraju se kroz održavanje konkurentnih cijena najma hangara i pristojbi za slijetanje ali i kroz povećanje iskoristivosti aerodroma te različite oblike komercijalnog korištenja aerodroma.

Događaji i atrakcije

U fokusu je i organizacija aeromitinga, padobranskih boogija, natjecanja aeroklubova, utrka dronova i sličnih oblika sportsko-rekreativnih aktivnosti. Varaždinski aerodrom, s novim sjajem i moderniziranim prostorima, postavlja se kao ključna točka za povezivanje, inovacije i turizam. Planirani događaji i suradnje dodatno će obogatiti kako lokalnu zajednicu, tako i međunarodnu avijacijsku scenu.

 

Ovdje bukiraš Jung Sky newsletter i kontinuirano si u toku s probranom listom lijepih stvari koje nam se događaju. Ne davimo, samo smooth flying.

Follow us