News & Blog

[Prvih šest mjeseci u business avijaciji] Nekoliko pitanja za našeg FO-a Adama Katonu

December 15, 2023 |
Adam Katona_Prvi časnik u Jung Skyu


Prošlo je nešto više od šest mjeseci otkako je naš Prvi časnik Adam Katona sjeo desno od Capt. Obrazovića u našoj Delti (9A-JSD) i iz Zagreba poletio prema Rimu, a kasnije isti dan za Cataniju te potom u Malagu. Bio je to početak njegove prve smjene u Jung Skyu i početak karijere u poslovnoj avijaciji.

Kakvi su zasad dojmovi pročitajte u blitz Q&A-u niže.


Tri riječi kojima bi opisao dosadašnje iskustvo u Jung Skyu i poslovnoj avijaciji? 

Dinamično, raznoliko i edukativno.

Najdraži aerodrom za slijetanje i zašto?

Uh, teško mi je izdvojiti samo jedan jer sam u ovih šest mjeseci bio na nešto više od 60 aerodroma. Među najdražima su mi definitivno Dubrovnik, zbog prilaza iznad mora i starog grada, zatim Innsbruck zbog predivnog prilaza u kotlini između visokih planina, te Budimpešta zbog mojeg porijekla iz Mađarske.

A najteži? 😊 Ili najnezgodniji?

Taj dio najviše ovisi o vremenskim uvjetima, u prvom redu vjetrovima i magli tj. vidljivosti. Ovisno o vremenskim prilikama – svaki aerodrom može postati izazovan. No izdvojio bih možda Istanbul i Madrid koji su zahtjevni, ne toliko zbog prilaza, već zbog činjenice da su izuzetno veliki pa taksiranje na njima zna biti kompleksno i dugotrajno.  

Imaš li možda neku dosad najdražu smjenu i zašto?

Najdraža smjena me zapala krajem 8. mjeseca kada smo imali let za Pantelleriju, za koju iskreno prije smjene nisam ni znao da postoji. Taj maleni vulkanski otočić usred sredozemnog mora me očarao svojom ljepotom, a imali smo priliku i okupati se.

Kakvi su putnici? Razgovaraju li s vama tijekom letova i što najčešće pitaju?

Putnici su vrlo dragi i pristojni, no u prosjeku ne pričaju previše za vrijeme leta, barem je takvo moje dosadašnje iskustvo. Neugodnih situacija do sada nisam imao, a od super pozitivnih bih istaknuo jednu posebnu putnicu koja je prošlu jesen letjela s nama iz Zadra za Beč. Gospođa ima 94 godine i apsolutno žari pozitivom kakvu dugo nisam doživio. U jednom je trenutku tijekom leta otvorila šampanjac te dobacila prema nama: „Idemo nazdraviti životu i vidimo se dogodine“.   

Here, you book yourself the always interesting Jung Sky newsletter which keeps you in touch with all the nice things that are happening to us. Don't worry, we won't be a nuisance, smooth flying is the only way we roll.

Follow us