News & Blog

Ivan Jakovac: "Odjel prodaje godinu će završiti s više od 80.000 upita za letove."

December 21, 2023 |
Ivan Jakovac_head of Sales


Nastavljamo s kratkim intervjuima s Jung Sky zaposlenicima za kraj 2023., a nakon Matije i Adama, red je i da svjetla reflektora usmjerimo na osobu koja je prije ljeta preuzela novu funkciju. Dame i gospodo, Ivan Jakovac :)


Ivane, tri riječi kojima bi opisao razdoblje nakon što si preuzeo ulogu voditelja prodaje u lipnju ove godine?

Definitivno „izazov“, prvenstveno profesionalni, ali i privatni. Odjel prodaje je konstantno suočen s visokim očekivanjima, kako menadžmenta tako i ostalih kolega, ali trudim se iz dana u dan opravdati to zaista veliko povjerenje koje mi je ukazano. Ključno je bilo nastaviti uspješan rad prodaje te zadržati visoke standarde u komunikaciji i poslovanju s klijentima, ali i pokušati pronaći one neke detalje i nijanse kojima bih te standarde nadogradio. Također, jedan od meni osobno važnijih izazova bio je unaprijediti koheziju i razumijevanje unutar tima prodaje, a zatim i međusobnu suradnju svih timova unutar kompanije jer ista je veoma bitna za rezultate koje ostvarujemo.

Druga riječ bila bi „odgovornost“ koju ova uloga nosi sa sobom jer voditelj prodaje direktno utječe na financijsku održivost kompanije, kao i planove i projekcije za buduće poslovanje i projekte. Opseg te iste odgovornosti i zadataka koji s njom dolaze je popriličan, od svakodnevnih operativnih aktivnosti, poput dogovaranja i organizacije letova, pa sve do praćenja i supervizije stvari poput naplate letova, odnosa s našim klijentima i sl.

Treća riječ bila bi „priznanje“, koju stavljam na kraj iako je iskreno možda bila i prva misao koja mi je pala na pamet. Osjećao sam se nevjerojatno počašćeno kada mi je uprava kompanije ponudila poziciju voditelja prodaje i definitivno sam sretan što su moj rad i usmjerenost ka uspjehu kompanije bili prepoznati. Zaista je u ovih 14 godina Jung Skya okupljen sjajan tim, planova imamo puno i veselim se doprinijeti uspjesima kompanije s ovako važne pozicije.

Većinu Jung Sky letova brokeri kupuju putem platforme Avinode. Možeš li nam otkriti koliko upita ste primili u 11 mjeseci ove godine?

U periodu od 1. siječnja do kraja studenog ukupno smo zaprimili 76.441 upit, a procjena je da ćemo godinu završiti s više od 80.000 upita samo preko Avinodea. Na to još treba dodati i upite s drugih online platformi za prodaju privatnih letova poput Return Jeta, Aviapagesa i dr. te sve ostale upite koji nam stignu direktno putem maila te kontakt i booking forme na našem webu. Nemam u ovom trenutku točnu brojku upita izvan Avinodea, no sasvim sigurno nije zanemariva količina. Što se Avinodea tiče, rekordna godina bila je 2022. u kojoj je pristiglo 97.983 upita.  

Kako uspijevate odgovoriti na sve to?

Najiskrenije, ne znam :) Ponekad imam dojam kao da smo se klonirali više puta. Šalu na stranu, team je sjajan, jako smo dobro ekipirani, imamo puno iskustva i što je jako važno – izvrsno poznajemo avijaciju, a uz pomoć našeg Opsa i samih pilota uspijevamo biti u toku s događanjima i trendovima vezanim uz naše operacije. Jako smo fokusirani da i proces u Avinodeu postavimo i optimiziramo do najsitnijih detalja, a svakodnevno praćenje cijena i trendova na tržištu omogućava nam da brokerima uvijek pružimo brz, točan i konstruktivan odgovor. Također, jako nam puno pomažu i određeni računalni alati kojima smo si odgovaranje na upite olakšali i ubrzali.

Koji je mjesec u 2023. bio rekordan po broju upita?

Kolovoz, ukupno 11.315 upita. U business avijaciji je standard da su najjači mjeseci srpanj ili kolovoz jer je tada potražnja za privatnim letovima daleko najveća. Samo jednom nam se dogodilo da nam najbolji mjesec po broju upita nije bio srpanj ili kolovoz, već rujan (2021.). Tada se radilo o 10.904 upita, ali već u 2022. je opet najjači bio srpanj s više od 19 tisuća upita.

Što očekuješ od prvog i drugog mjeseca 2024.

Pa malo ćemo „predahnuti“ jer se u zimskim mjesecima potražnja uvijek donekle smanji. No samo - donekle. Nemam nikakvih sumnji da će naši mlažnjaci vrlo često biti u zraku jer smo i dalje na vrlo visokim brojkama, po mojoj procjeni otprilike 5 tisuća upita po mjesecu. I ove će godine, kao i svake dosad, dominirati skijaške destinacije poput Chamberyja, Innsbrucka i Samedana. Za kraj, brokerima koji ovo čitaju odmah ću odgovoriti da imamo posade osposobljene za slijetanje na navedene alpske destinacije. Riječ je o specifičnim aerodromima pa to uvijek pitaju :)
 

Ivan Jakovac_Head of Sales at Jung Sky

 

Here, you book yourself the always interesting Jung Sky newsletter which keeps you in touch with all the nice things that are happening to us. Don't worry, we won't be a nuisance, smooth flying is the only way we roll.

Follow us